czwartek, 17 listopada 2011

ostatnie ze zmysłów konia- smak i dotyk

Zmysł smaku u konia jest ściśle związany z węchem. To co ładnie pachnie musi dobrze smakować (chociaż już wiemy, że nie należy pozwalać koniowi próbować wszystkiego). Istotny jest również dotyk- koń odczuwa poprzez włoski na chrapach i wokół oczu. NIE WOLNO ICH OBCINAĆ. Cała skóra konia pokryta jest setkami komórek czuciowych. Przez skórę koń odczuwa ciepło, zimno, ból a nawet najmniejsze dotknięcie. Dlatego tak bardzo ważny jest umiejętność posługiwania się pomocami. Pysk konia porastają szczególne włoski-wyczuwają one najmniejszy szczegół np. w pożywieniu jeśli znajduje się coś nieodpowiedniego koń wyczuwa to i odsuwa. Również bardzo wrażliwa jest spodnia część końskiego kopyta. Dzięki umieszczonym tam naczyniom krwionośnym i komórkom nerwowym konie rozróżniają rodzaj podłoża. Stąpają po wybranych miejscach, również na padoku czy wybiegu chętniej poruszają się po już wydeptanych ścieżkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz